top of page
Search

KRİZ’ DE- GELİŞİM

Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar çeşitli yönetim sistemleri ile ilgili müşterilerinin istekleri doğrultusunda sistem kurma çalışmaları için yatırım yapıp, sistem belgeleri alıyorlar. Peki ya sonrası….


Belgenin yenileme süresi gelinceye kadar aktif olarak sistemin araçlarını kullanmak konusunda tıkanılan noktalar var mı acaba? Bilgi sistemlerinin de iş dünyasında kullanımının artmasıyla bağımsız ve birleşik muhasebe, Üretim, ERP, MRP, SAP ve benzeri yazılım programlarının entegrasyon çalışmaları ile şirketler yönetim sisteminin gerekliliklerini fazla ağır bulabiliyorlar. Genelde Kalite Güvence bölümlerinin yönettiği sistem belgelemesi çalışmaları ağır bir dökümantasyon yükü olarak görülebiliyor. Oysaki yönetim sistemlerinin ortak temaları, günümüzün moda deyimi gelişim ve iyileştirme mantığı üzerine kurulu.


Politika; Vizyon, misyon

Hedefler; hedefini bilmeyenler varmak istediği noktaya varamaz.

İletişim; iç- dış müşteri

Yasal gereklilikler

Risk değerlendirme;sistem analizi

Uygula- İzle; harekete geç

Düzeltici- önleyici faaliyet; hatalardan ders almak

İç tetkik; iç denetim

Gözden Geçirme; İyileştirme


Proses yaklaşımını tüm yönetim standartlarına koyan ISO (Uluslar arası Standartlar Organizasyonu) bu konuda sistemsel bakış açısı için kılavuz olmaktadır. Birçok kişisel gelişim kitabı ve başarı formulü veren kitapların da ana konuları bunlar değil midir?

Türkiye’de sisteme işlerlik katarak müşterinin gözünde güvenilirliğini kanıtlamış çok sayıda dinamik firma vardır. Hem teknoloji, hem de standartların kurulumuna yatırım yapan Gelişim’i hedefleyen Firmalara bir önerimiz var:


Birçok yönetim yazılımlarının temelinde bulunan eski adıyla “Kalite Kontrol Modülü” diye geçen modüllere özellikle ISO 9001 ve ISO 22000’de bulunan ürün izleme ve kontrolünü aktarmak sistem işlerliği açısından de- gelişim sağlayacaktır. Firmaların yaptıkları bu uyarlama daha başarılı süreç yönetmelerine ve tam anlamıyla veri analizinden de zamanında daha az çalışanla sonuç çıkarmalarına fayda sağlayacaktır.


Özellikle ISO 9001 ile üzerinde durulan kayıt yönetimini sağlamak ve ARGE çalışmalarında kalite kontrol sonuçlarını kullanmak mümkün olacaktır. Bu noktada bilişim sistemlerinin modül uyarlamasının yapılmasında işin hem standart gerekliliğini bilmek, hem de programı tanımak önemlidir.


FDERD olarak birlikte çalıştığımız Firmaların bu ihtiyaçlarına da güçlü danışman kadromuzla hizmet vermekteyiz.


Fatma İnceoğlu (16.03.2009)

1 view0 comments
bottom of page